Wyświetlono wiadomości znalezione dla zapytania: Jak zrobić ciasto





Temat: Nocne ciasto na PACZKI....
Nocne ciasto na PACZKI....
Witajcie!
Tak bardzo bym chciala upiec paczki we czwartek. Problem tkwi w tym, ze nie
starczy mi dnia aby zrobic ciasto i odlozyc je do wyrosniecia a potem jeszcze
upiec paczki... Z uwagi na moja prace wracam dosyc pozno do domu. Czy jest
jakis przepis, w ktorym ciasto po wyrobieniu mozna odstawic do lodowki na
cala noc tak aby pieknie wyroslo? A moze ciasto z kazdego przepisu sie nadaje
na takie lzakowanie. Pomozcie jak to technicznie zrobic. Dziecie radosc by
mialy .. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku





Temat: Oto moja pizza - skonocona :(((
> co do pieczenia - lepiej piec troche dłużej w mniejszej
> temperaturze.. piękę różnie ale na ogól jest to ok 35 min w 180
> stopniach

no to jest jakieś nieporozumienie, pizzę powinno się piec krótko, ale w wysokiej
temperaturze, najlepsza jest z pieca opalanego drewnem, który daje znacznie
większe temperatury niż piekarnik, pizza z takiego jest gotowa po kilku minutach
- w piekarniku nie ma szans na taką temperaturę, ale pieczenie poniżej 200
raczej mija się z celem

ja piekę od niedawna, więc za eksperta od pizzy się absolutnie nie uważam, ale
niezależnie od przepisu na ciasto trzymam się paru zasad:
- zrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić objętość
- nagrzać piekarnik razem z blachą (albo kamieniem do pizzy) do maksymalnej
dostępnej temperatury
- ciasto rozciągnąć na papierze do pieczenia (przy braku wprawy pomagając sobie
wałkiem, choć niektórzy uważają to za herezję ;) ), można i bez papieru, ale
mnie się to nie udało jak dotąd
- przełożyć na gorącą blachę, szybko nałożyć nadzienie, to ważne, bo ciasto ma
wyrastać raz, po wyłożeniu na blachę już nie powinno
- wstawić do piekarnika, piec kilkanaście minut - ile dokładnie to już zależy od
piekarnika i indywidualnych upodobań co do wypieczenia, przyrumienienia sera itp Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku





Temat: jak zrobic ciasto do lepienia figurek?
jak zrobic ciasto do lepienia figurek?
Witam! no wlasnie :) musze ulepic jakas niewielka rzeźbe do szkoly, ale nie
mam pojecia w jaki sposob uzyskac material czyli ciasto bodajrze zrobione z
maki... Napiszcie jak je wykonac z jakich produktow i w jakich proporcjach...
WIELKIE DZIEKI!!

Pzd. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: jaką maszyną moge zrobic ciasto na pierogi -proszę
jaką maszyną moge zrobic ciasto na pierogi -proszę
witam, mam problem. Uwielbiam pierogi, ale jednak nie mogę zagnieść ciasta.
Dotyk mąki wywołuje u mnie aż dreszcze. To straszne. Próbowałam już nawet w
rekawiczkach zagnieść, ale to nie ma sensu. Robę niezłe farsze, ładnie
sklejam, ale niestety muszę zawsze kogos prosic o zagniecenie ciasta. Czy
mikser nie spali silnika? a malakser?
słyszałam, że mikser zeptera ma duze obroty - może on byłby dobry. Pomóżcie.
Dziękuję. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Jak zrobić ciasto i sos na normalną pizzę ???
Jak zrobić ciasto i sos na normalną pizzę ???
Czy ktoś ma może przepis na ciasto do pizz takich jak robią w pizzerniach? :P
Bo im wychodzą takie ładne, cienkie placuszki, a w domu nawet jak się doda
tylko trochę drożdży to ciacho zaraz rośnie. Może w ogóle nie dodawać
drożdży? I w jaki sposób można "domowym sposobem" zrobić taki pyszny sosik
pomidorowy??

p.s i czy gatunek sera też musi być do tego odpowiedni??? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Ptysie, jak zrobić ciasto
Ptysie, jak zrobić ciasto
Nigdy nie udało mi się zrobic ciasta na ptysie. Chociaż mam siedem książek z
przepisami TM, wykonanie wszystkich zawartych w nich przepisów na ciasto
ptysiowe okazało się fiaskiem. Czasem najpierw ładnie rosły, a potem robiły
się z nich żałosne placki. Co robić? Pomóżcie! Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: przepis na pizze
Witam

szukam przepisu na pizze domową.
Chodzi mi o przepis ktory zawiera w sobie jak zrobić ciasto i te pozostałe rzeczy....

Mile widziane domowe sprawdzone przepisy, Bedzie nalezony plusik
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Przepis na Naleśnik wytrawny+++
to jest deser..nie przepadam za słodkimi naleśnikami :/
I nie piszą jak zrobić ciasto do wytrawnego Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Poderwać
Ray napisal(-a):


Hoover (ale tylko pierwsza płyta)


zaraz poszukam jakiegos kawalka na sprobowanie ;]


Massive Attack


mam juz wszystkie albumy :D


Everything But The Girl -- album Walking Wounded


kojarze pojedyncze piosenki, nawet przyjemne dla ucha :] swoja droga ta
pani z zespolu jest bardzo charakterystyczna. ostatnio ogladalem ja w
teledysku 'protection' by m.a.


Portishead -- obie płyty


zaczalem szukac zaraz po wyslaniu poprzedniego posta :P


UNKLE


to polskie u.n.c.l.e? czy moze jakies inne jeszcze jest?


DJ Shadow


nie znam :(


Neneh Cherry: Woman


to ona tez?!


Pierwszy album Nosowskiej: puk.puk


nosowska swoja droga, ale ja "trzymam" razem z hey na polce [rock]


no i oczywiście sam wiesz, Tricky, Massive Attack.


widze zes swoj czlowiek :P


Jest pop i pop. Britney Spears to pop i Peter Gabriel to pop. Dido bywa
doskonała ("White flag", "Hunter") i nieznośna. Trip hopem bym tego
rzeczywiście nie nazwał, oprócz "White flag" właśnie.


ja pop dziele na taki dla dzieci i taki dla bardziej swiadomych tego co
slysza. wlasnie cos na ksztalt: b.spears a p.gabriel :]


Idę słuchać Portishead :]


ide zrobic ciasto na racuchy :D

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: ciasto na pizze


Yano wrote:

Mam małe doświadczenie z pieczeniem pizzy... Powiedzcie no mi co jak
zrobić ciasto do pizzy żeby było mniej kruche a bardziej gumiaste i
puszyste:


kup w sklepie spod do pizzy.

gud lak!

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Na norweski
Witam

Jak jest kasza manna po norwesku ?

Dziękuje

 Jan

PS. Jak mam zrobić ciasto, jak składników nie potrafie w sklepie znalezc ?

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: lepieje
lepiej z kitu zrobić ciasto niż z depeszem wyjść na miasto

mam nadzieje, że wiecie kto to depesz :)

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: tzw. "polskich" żydów


ray wrote:
KraZ napisał(a):
| wyborca PO wrote:

| Smierć izraelowi! żydzi do gazu. szewach weiss do gazu skurwysyn
| pierdolony jeden!

| Wyborca Platformy Obywatelskiej
| Ten watek jest teraz o swietnych przepisach na ciastka!

| Polecam brownies - dwie szklanki cukru, szklanka maki, dwa jajka, dwie
| gorzkie czekolady roztopione z 200g masla, mieszamy, dodajemy bakalie,
| rozkladamy papke na tacy, pieczemy w piekarniku w temperaturze 180
| stopni przez ok 30 minut, studzimy, mniam mniam!

[ciach - OT]


A teraz Pyszne Babeczki:

Zrobić ciasto biszkoptowe-wyłożyć na płaską blaszkę (wyłożoną papierem)
- w miarę cienką warstwą.

Upiec w temp. 180 st.-ok.10-15 minut.
Wyjąć ,oderwać papier.
Przykładać do biszkoptu okragłą foremkę lub filiżankę
(zależy w czym robimy babeczkę)-obkroiwać naokoło nożem.
Placuszki odłożyć, przykryć.

Zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu.
Pokroić brzoskwinie na dowolne kawałki-
włożyć po kawałku do każdej ,,foremki''
Zalać częścią galaretki -zastudzić.

W tym czasie przygotować masę serkową:

Utrzeć żółtka z cukrem na białą ,puszystą masę.
Namoczyć żelatynę w odrobinie wody(tylko tyle,aby proszek
zamókł)-podgrzewać.
Zalać mlekiem-mieszając dokładnie połączyć.

Do żółtek dodać serki-wymieszać.
Miksując-wlewać cienkim strumyczkiem żelatynę.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek-delikatnie połączyć.

Masę serkową wyłożyć na zastygnięte galaretki.
Na to połozyć po jednym placuszku biszkoptu.
Wstawić do lodowki.

Przed podaniem-włożyć ,,foremki''na chwilę do goracej wody.
Wyłożyć babeczki na talerzyki...

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Fiński sposób na żebraków z Rumunii
Fiński sposób na żebraków z Rumunii
ja proponuje zrobic ciasto samemu: najlepiej sernik ale wiedenski z
rodzynkami i z kruchym spodem, takiego nie kupisz w zadnej cukierni.
pozdrawiam Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: UE: Jeśli pizza, to tylko z Neapolu!
Mogę zrobić ciasto z wykorzystaniem drożdży i nazwę je chleb.
Opatentuję w Unii i cały świat będzie mi płacił haracz od każdego
bochenka chleba. Uważasz to za podłe? Nie, to tylko Unia.

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Jak zrobić CIASTO SOLNE na ozdóbki choinkowe?
Jak zrobić CIASTO SOLNE na ozdóbki choinkowe?
Pilnie proszę o przepis i jak długo piec?
Dzięki Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: czy można jeść kokosy karmiąc piersią?
czy można jeść kokosy karmiąc piersią?
Cześć
Trochę kiepskie pytanie ale chciałabym zrobić ciasto kokosowe tylko nie wiem
czy jest sens. Wiem, że nie wolno orzechów, a w końcu kokos to też orzech.
Powiedzcie co sądzicie na ten temat.
Pozdrawiam :) Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Wielkie pudło, mały telewizor
Wielkie pudło, mały telewizor
Najwiekszy przekret to maslo. Kidys kostka 250 dzis (polskie maslo)
200. I jak tu zrobic ciasto? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: tu wklejamy zdjecia upieczonych ciast / kolorowe:)
widze, ze wracasz z dalekiej podrozy :P
nie mam cyfrowki, poza tym tluke ciacha ostatnio
ale mam ochote zrobic ciasto orzechowe, bo mam duzo orzechow i takie
z galerii potraw gazetowej, topielec sie chyba nazywalo


Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: jak samotnie spedzić sobotę w warszawie?
- przeczytac jakas ciekawa ksiazke od deski do deski
- pobawic sie w kucharza: ugutowac jakies pyszne danie, lub zrobic ciasto Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Kto zna przepis na ciasto do pasztecików
Kto zna przepis na ciasto do pasztecików
Może zna ktoś przepis na ciasto do pasztecików, bo farsz mięsny zrobię, tylko nie znam dobrego sprawdzonego przepisu jak zrobić ciasto do tego farszu.... dzięki Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Moda darująca życie :)
justi54 napisała:

> A kluski na parze to można jeść?

nie wolno, ponieważ żeby zrobić ciasto na kluski trzeba wbić jajko kurze;
rozbijając jajko mordujesz nienarodzone dziecko kury:))))))))))))


Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Jak przygotować mrożonki
Cudnie jest w zimie zrobić ciasto z mrożonymi owocami. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Służąca, czyli żona - List tygodnia
Post mi się troch`e skasował.
Mój trzyletni synek potrafi zrobić ciasto naleśnikowe, kanapki, podać sztućce,
talerzyki, wyjąć naczynia ze zmywarki, odkurzyć podłogę itd.
Bez prostych umiejętności tego typu człowiek jest sierotą życiową. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: ciastka z urządzonka FACKELMANN'a
Do takiego pistoletu musisz zrobic ciasto nieco bardziej miękkie niz zazwyczaj,
chodzi o to aby ciasto zdołało przyklejac się do blachy.Możesz wykorzystać swój
ulubiony przepis dodając nieco więcej śmietany albo soku z cytryny - nie wiem
co dodajesz. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Ciasto ze słodzikiem?
Ciasto ze słodzikiem?
chciałabym zapytać was- expertów =) czy można zrobić ciasto używając zamiast
cukru słodzik??? Słyszałam że słodzik w ciescie lub podczas gotowania
szkodzi. czy to prawda?
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Banany w ciescie-czy ma ktos przepis?????
nie wiem jaki przepis był w "pytaniu"

jeśli robiony na głębokim tłuszczu to możesz po prostu zrobić ciasto
naleśnikowe, maczać, i frytować

ja robię takie ciasto na mące kukurydzianej, często z mlekiem kokosowym Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: miękkie truskawki czy zepsują się zalewając je gal
miękkie truskawki czy zepsują się zalewając je gal
Niestety nie ma juz twardych truskawek a chcę zrobić ciasto biszkopt
truskawki galaretka czy takie miękkie truskawki zalane galaretką i trzymane
w lodówce nie zepsują sie? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Wyschnięty biszkopt i co dalej?
Wyschnięty biszkopt i co dalej?
Czy ktoś ma pomysł co zrobić z domowym biszkoptem,który wysechł na wiór?
Blaszka podłóżna,niewielka ilość... Miałam zrobić ciasto z bitą śmietaną i
sezonowymi owocami,ale czasu zabrakło:( Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Pytanie o zamrażanie twarogu
Można zamrozić.
Gdy będziesz chciała rozmrozic ten ser,to np. wieczorem wyjmij go z
zamrażalnika i włoż do lodówki niech powoli się rozmrozi. W nastepnym dniu
możesz zrobić ciasto. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: co z tej cholernej masy kokosowej???
a ja chcialam zrobic ciasto :(
niogdy wiecej masy kokosowej :(
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe
Pomóżcie. Jak zrobić ciasto drożdżowe żeby wyrosło, jaka w końcu ma być
temperatura mleka i czy można robić je w robocie czy tylko ręcznie? A i czy
lepiej używać drożdży w proszku czy takich "prawdziwych"? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: czy można mrozić surowe ciasto drożdżowe?
czy można mrozić surowe ciasto drożdżowe?
chcę zrobić pączki, ale w dwa dni - w jednym zrobić ciasto, a w drugim
smażyć. czy wyjdzie z tego coś dobrego? :) Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: frankfuterki i co dalej?
Mozesz zrobic ciasto jak na paszteciki, albo jak na pizze i zawinac w to
parowki i upiec. Moj syn uwielbia cos takiego. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: "Brownies" coś do kawy i nie tylko ...............
wiesz... klasyczne brownis robi sie bez proszku do pieczenia i sa pyszne, miodzio
kobietka ktora zrobila pierwsze brownies planowala zrobic ciasto czekoladowe
tylko ze zapomniala o tym proszku, no i wyszly wlasnie brownies Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Koperty z ciasta francuskiego z serem
Koperty z ciasta francuskiego z serem
Mam pytanie czy ktoś już takie robił ,bo chce zrobić ciasto francuskie na
słodko .Mam 0,5 kg sera półtłustego i chciałam wymieszać go dżemem
truskawkowym i zrobić koperty.Wyjdzie mi to?
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: czy barwniki do jaj nadają się do ciasta?
czy barwniki do jaj nadają się do ciasta?
chcę zrobić ciasto z różnokolorowymi kremami czy mogę wziąć barwniki do jaj,
czy muszę szukać specjalnych spożywczych? czy nikomu to nie zaszkodzi?
pytanie może naiwne ale dla mnie bardzo ważne. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Czy moda na muffinki przeminęła? ;-)
Mialam na mysli watki powtarzajace sie 3 razy w tygodniu: jak zrobic ciasto na
pizze. O muffinki jednak malo kto pyta. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: zelatyna
zelatyna
Mam maly problem.Chce zrobic ciasto ale w przepisie jest podana jako skladnik
zelatyna.Niestety nie mam dostepu do zelatyny w proszku tylko w
listkach.Jesli w przepisie mam np.podane 3 lyzeczki zelatyny to ile listkow
musze zuzyc ?Pozdrawiam Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Birnenbrot
super,mam zrobić ciasto drożdzowe ,a potem? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: ciasto drozdzowe - JAK mozna przechowywac?
kurcze, czyli znowu niedobrze ;) ja bym chciala zrobic ciasto wieczorem, a rano
SZYBKO upiec buleczki... myslisz, ze mozna sprobowac bez "odtajania" ciasta?...

``````````````````
kurczak: 03.03.05 Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: mąka kukurydziana
czytajac przepis mozna sie bylo domyslic ze nic dobrego z tego nie wyjdzie -
sklepowy jogurt po wymieszaniu robi sie plynny wiec z prawie samego plynu ciezko
zrobic ciasto:) Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Ciasto francuskie z mąką razową (?)
Ciasto francuskie z mąką razową (?)
Kusi mnie, żeby zrobić ciasto francuskie z dodatkiem mąki razowej... Ktoś miał już taki pomysł? Jakieś sugestie? Dziękuję Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Szanowanie jedzenia.
To proponuje zrobić ciasto bananowe :) Ja wczoraj mialam 4 ostatnie banany, cale
brązowe juz były, chociaz lubie takie dojrzałe, to te akurat się już rozpadały,
a troche szkoda wyrzucic, więc ciasto upiekłam :) Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Szaleje z mloda kapusta
jak to powiedziec, no lewa jakas jestem, tysiace razy widzialam i
nawet nieudolnie lepilam, wydawac by sie moglo, ze zrobic ciasto na
pierogi dla mnie to jak zdobyc himalaje, echhh
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Mistrz świata w robieniu makaronu!
maaagia ;))

ciekawe jak zrobić ciasto na takie nudle? ;) Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: W sprawie piernika Apolki
Wygodniej jest zrobić ciasto wcześniej, bo nie ma potem z tym roboty
przed świętami, poza tym czekanie jest przyjemne :)
No i jest jeszcze kwestia jak długo piernik pozostaje miękki i
zdatny do jedzenia. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: W sprawie piernika Apolki
> Wygodniej jest zrobić ciasto wcześniej, bo nie ma potem z tym roboty
> przed świętami

To sie akurat nie zmienia bo proces jest dwudniowy niezaleznie od tego czy sie
ciasto lezakuje czy nie. Pierwszego dnia sie robi ciasto, drugiego - po
zziebnieciu - piecze. Mozna na drugi i trzeci dzien... kiedykolwiek... Znika
tylko okrzyk "zapomnialam zrobic ciasto na piernik w pazdzierniku, nie bedzie
piernika na swieta!"

> No i jest jeszcze kwestia jak długo piernik pozostaje miękki i
> zdatny do jedzenia.

Wedle dyskusji ktora mielismy przy stole degustacyjnym - lezakowanie NIE ma
wplywu na dlugosc spozywalnosci piernika. Ma wplyw jedynie na jego wzrost przed
pieczeniem (istotne jak sie ma marny piekarnik, co dawnymi czasy bylo
notorycznym problemem) i slodkosc piernika.

Jak jeden z cukiernikow zauwazyl, optymalna swiezosc jest prawdopodobnie gdzies
pomiedzy 1-3 tygodniem od upieczenia (niezaleznie od lezakowania lub jego braku)
i w ta optymalna swiezosc nalezy mierzyc. Cukiernik ten porownywal piernik z
gingerbread i na tej podstawie wyglaszal swe opinie (piernik byl nowoscia dla
tych fachowcow, bo nie sa obeznani z piekarnictwem polskim). Jak zauwazyl domek
z gingerbread da sie zjesc po roku tez, tylko po co?

Miekkosc piernika jest zalezna od wilgotnosci powietrza. Ja sama
eksperymentowalam z pieczeniem piernikow w roznych temperaturach i przy nizszej
temp. pieczenia piernik wychodzi suchszy niz przy wyzszej. Co w koncowym efekcie
nie ma znaczenia bo i tak sie go ponczuje i przeklada (dodaje wilgoci). Jak sie
chce przechowywac upieczone pierniczki dluzej to nalezy je trzymac w suchych
warunkach i w ostatnim momencie zmiekczyc przez wstawienie do wilgotnych
warunkow (wlozenie kawalka jablka do pudelka na noc)... Piernik jest jednym z
najbardziej wybaczajacych ciast jesli chodzi o miekkosc... Baby wielkanocne - to
jest zupelnie inna szkola jazdy. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: paszteciki - gdzie w Warszawie
A może tak troszkę rączki zatrudnić. kupić (jeżeli już samej się nie chce
zrobić) ciasto francuskie i zawinąć w nie trochę farszu z kapusty i grzybów lub
jakiegoś innego i 20 min upiec w piecyku?????? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Białka - bardzo proszę o pomoc
Mozna zrobic ciasto biszkoptowe
Własciwie robi sie z całych jajek, ale z samych białek tez mozna (2 białka zamiast 1 całego jajka).

Albo bezy.
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Mączny dylemat
Mączny dylemat
Czy mogę zrobić ciasto piaskowe z owocami na mące tortowej ??? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: rogale marcińskie - przepis
do polfrancuskiego ciasta to zdecydowanei wzialbym maslo kerrygold, zeby ciasto
mialo super delikatny i maslany smak, byle czego bym nie pchal, pzoa tym latwiej
bedzie zrobic ciasto, bo to maslo ma dobra konsystecje Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: marchewka
marchewka
robię sok z marchwi i mam takie pytanie.Czy z tych wytłoczyn z
marchwi można coś zrobić ciasto jakąś jarzynkę czy piure a może coś
innego? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Jak zrobic ciasto na krokiety??
Jak zrobic ciasto na krokiety??
j/w Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: jaka objetosc moze miec 6 bialek?
jaka objetosc moze miec 6 bialek?
Mam ochote zrobic ciasto z uzyciem w/w. Mam tez bialka w zamrazalce
...niestety nie oznaczylam ile ich tam jest w woreczku :/ Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: czy można mrożone owoce dać do ciasta?
dziękuję za odpowiedź,
czy jak dam mrożone owoce to nie puszczą one soku i ciasto się
upiecze? czy może zrobić ciasto bardziej gęste?, chodzi mi o ciasta
takie bardziej "babkowe", Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: 3 kg bananów co zrobić?
Czesc pokroj na poreczne kawalki i zamroz - beda idealne do
szejkow, jak juz naprawia ci mikser. Z reszty da sie zrobic ciasto
bananowe albo tarte banofiową.
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: ciasto kruche w temperaturze pokojowej!
ciasto kruche w temperaturze pokojowej!
Muszę zrobić ciasto kruche i pozostawic je w temperaturze pokojowej na 5
godzin. Czy nie zepsuje się? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: ciasto kruche w temperaturze pokojowej!
sierlena napisała:

> Muszę zrobić ciasto kruche i pozostawic je w temperaturze
pokojowej na 5
> godzin. Czy nie zepsuje się?

Możesz, nic mu nie bedzie. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Jakie ciasto wigilijne
może kupisz gotowe ciasto francuskie np. Frosty i zrobisz je z
jakimiś owocami? ciasto jest naprawdę dobre bo sama próbowałam. A
można je zrobić na wiele sposobów. Samemu zrobić ciasto francuskie
jest chyba dość ciężko.
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: pierogi jakich nie jedliście, pycha
aaa, czyli zrobić pierogi to znaczy zrobić ciasto, a nie formować ich z tej
masy, bo masa jest farszem?
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: roznica miedzy smietana i smietanka
roznica miedzy smietana i smietanka
Chce zrobic ciasto andaluzja i tam potrzebne powyzsze skladniki.
Jestem zagranica nie wiem co t jest ta smietanka i ewentualnie czy
ja zastapic.

Prosze o poradzenie. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: ciasto do szkoły
ciasto do szkoły
witam mam zrobić ciasto do szkoly i nie mam zielonego pojęcia które
gdyż mistrzem w pieczeniu ciast nie jestem zastanawiałam się nad
krówką tylko boje się że w cieple nie postoi kto mnie poratuje i
podsunie mi jakiś przepis na ciasto Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: tort szwarcwaldzki-problem
W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia, więc moim zdaniem
nalezałoby ubic pianę z bialek osobno, żeby tę cięzką masę (z
masłem) unieść. Zaczęłabym od ubicia bialek na sztywno z cukrem, do
nich żółtka i mąka wymieszana z kakao, na koniec masło.
Ja mam taki przepis, skopiowany z Kuchnia.tv:
Składniki ciasta czekoladowego
340g złocistego cukru
340g masła
6 jaj
240g przesianej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g kakao

Składniki masy
2 puszki wiśni w syropie
2 łyżki stołowe kirszu

Składniki polewy
600ml kremówki
200g dobrej jakości gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

Do przybrania
60g gorzkiej czekolady do starcia

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować
cienko masłem, posypać mąką, strzepnąć nadmiar. Wyłożyć posmarowanym
masłem pergaminem.

Zrobić ciasto
Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, rozetrzeć na puszystą masę.
Rozcierać dalej, wbijać po jednym jajku. Wsypywać na zmianę mąkę i
kakao, dalej ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch, piec
w rozgrzanym piekarniku 35-40 minut, aż ciasto będzie sprężyste.
Można też wsunąć patyczek. Jeśli będzie czysty, ciasto jest
upieczone. Wyjąć z piekarnika, zostawić w tortownicy na 5 minut,
potem wyłożyć na metalową kratkę. Odcedzić wiśnie, zachować 200 ml
syropu. Dodać kirsz i wymieszać.
Dużym, żłobkowanym nożem przekroić ciasto na trzy plastry. Ułożyć je
obok siebie na desce, polać syropem z kirszem. Zostawić, aby
nasiąkły.

Przygotować polewę
Rozgrzać 200 ml śmietany, aż będzie bardzo gorąca, wrzucić czekoladę
połamaną na kawałki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż czekolada się
roztopi i powstanie gładka masa. Przelać do miski i schłodzić w
lodówce, aby nieco zgęstniała. Ubić resztę śmietany na gęstą masę.
Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę bitej śmietany, posypać
połową wiśni. Lekko docisnąć. Położyć drugi płat, powtórzyć
czynności. Przykryć trzecim płatem. Delikatnie docisnąć cały tort
dłońmi. Wyjąć polewę z lodówki, wymieszać. Płaskim nożem rozsmarować
na wierzchu i po bokach tortu, zaczynając od góry. Jeśli spłynie
nieco polewy, nie będzie to miało znaczenia. Pozostawić w chłodnym
miejscu, aby polewa zastygła. Kroić grube porcje i podawać.


Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: jakie urzadzenie do mieszania ciasta?
hmm, jakby to powiedzieć ;)
> Probowalam pare razy wyrobic drozdzowe mamy mikserem dwukoncowkowym
> z zalozonymi hakami (Zelmer typu gniotsa-niełamiotsa) i jedyne, co
> osiagnelam, to upaprany mikser i kuchnia oraz szczelnie owiniete
> ciastem haki.

mnie zwykłym zelmerem z hakami ciasto drożdżowe wychodzi zawsze, bez efektów
dodatkowych w postaci upapranej kuchni, po prostu trzeba zaczynać od
najmniejszej prędkości, stopniowo ją zwiększając, wtedy żadne ciasto po kuchni
nie fruwa - i to zarówno z użyciem miski ze stojakiem, jak i tradycyjnie,
dzierżąc w łapie ;)

natomiast co do kruchego ciasta, to faktycznie się nie zrozumiałyśmy, żyrafą się
go nie da wykonać (a przynajmniej ja nie potrafię ;) ), natomiast świetnie się
sprawdza duży dzbanek z nożami - i ten właśnie miałam na myśli, spokojnie można
w nim (w jednej porcji, bynajmniej nie na mysie przyjęcie) zrobić ciasto np. na
dużą tartę (30 cm), ja nie znoszę zagniatać kruchego, bez blendera bym go
zwyczajnie nie robiła ;)

żeby nie było wątpliwości, taki blender mam na myśli:
www.dworek.jaroslaw.pl/braun/mr6550bchc.jpg
i taki mikser:
www.zelmer.pl/gfx/zelmer/oferta_produktowa/pl/278/1000605094.jpg
absolutnie nie twierdzę, że one dobre na wszystko, ale dla mnie absolutnie
wystarczające (a dodatkowo poręczne, nie zajmujące wiele miejsca i przydatne nie
tylko do ciast), nie piekę przemysłowych ilości, ale kilka razy w tygodniu, w
tym chleb regularnie, poza tym tarty, pizze itp - do tego bym absolutnie nie
inwestowała w profesjonalny mikser, za duży koszt i za dużo miejsca zajmuje, a w
pełni się go przy takim użytkowaniu nie wykorzysta Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: czy malakserem można zrobić ciasto na makaron?
czy malakserem można zrobić ciasto na makaron?
jeżeli tak to jaką końcówke założyć? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: pizza zrobiona na gotow spodzie-ile piec i jaka te
nie mam takiej potrzeby - od 16ego roku zycia potrafie sama zrobic ciasto na
pizze :) Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: quiz co Ty wiesz o polskim jedzeniu?
Barszcz polski z rurą
25 dag wieprzowiny bez kości, 25 dag kości szpikowej, 20 dag kiełbasy, 7,5 dag
cebuli, 1 dag mąki, 20 dag buraków, 25 dag włoszczyzny, 1/2 l zakwasu z buraków,
12,5 dag śmietany, sól, liść laurowy, pieprz, majeranek.Połowę buraków
pokrojonych w cząstki ugotować w wodzie razem z mięsem, warzywami i kością
szpikową.Wywar po przecedzeniu zaprawiamy zakwasem, dodajemy pokrojoną w talarki
kiełbasę, ugotowane buraki, mięso i pozostałe buraki starte na tarce. Dodajemy
śmietanę zmieszaną z mąką i zagotowujemy. Do zupy dodajemy szpik.

Ciupka z grochem (wielkopolska)
70 dag kapusty kwaszonej, 10 dag łuskanego grochu, 7,5 dag cebuli, 6 dag
słoniny, 2 dag mąki, pieprz, sól.

Groch gotujemy w wodzie, w której się moczył i dodajemy go do ugotowanej
kapusty. Ze słoniny, cebuli i maki robimy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty.
Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Ciszka po kaszubsku
30 dag kaszy gryczanej, 0,6 l wody, 120 dag ziemniaków, 25 dag cebuli, 10 dag
słoniny, pieprz, sól.

Kasze gotujemy na sypko i dodajemy do niej starte na drobnej tarce ziemniaki i
cebulę.Doprawiamy pieprzem i solą.Masę dokładnie mieszamy i napełniamy ją
woreczki płócienne o średnicy około 10 cm. Po napełnieniu zawiązujemy.Wkładamy
je do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 30 min. Po ugotowaniu wyjmujemy je
i zanurzamy na 5 min w zimnej wodzie. Wyciągamy ciszki i kroimy w skośne plastry
które obsmażamy na stopionej słoninie z cebulą.

Dzybdzalki warmińskie

20 dag wołowiny bez kości (zrazowej), 10 dag surowego łoju wołowego, 1 jajko, 15
dag cebuli, majeranek, sól. Na ciasto: 34 dag maki, 1 jajko.

Dokładnie oczyszczoną z żyłek wołowinę zemleć z łojem i 1 cebulą. Dodać jajko,
sól, majeranek i dokładnie masę wyrobić. Z mąki, jajka i wody zrobić ciasto.
Rozwałkować je, wykrawać krążki, nakładać farsz i tak powstałe pierożki gotować
5-7 min we wrzącej osolonej wodzie. Podawać w gorącym rosole lub czerwonym barszczu.

Farszynki (Mazury)

Ciasto: 90 dag ugotowanych ziemniaków, 27 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól.
Farsz: 10 dag gotowanej wieprzowiny, 2 jajka ugotowane na twardo, 7,5 dag cebuli
10 dag smalcu, pieprz, sól.

Ugotowane ziemniaki zemleć dodać jajka, sól, mąkę i wyrobić ciasto. Mięso zemleć
z podsmażoną cebulą i jajkami doprawić i wymieszać na jednolitą masę. Z ciasta
uformować wałek, kroić na kawałki, kształtować placuszki, nakładać na nie farsz
i po zawinięciu formować kotlety. Smażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Podawać
z różnymi sosami.


Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: ser plesniowy w panierce-jak zrobic?
Kiedyś w M jak miłość podali taki oto przepis
zrobić ciasto naleśnikowe, maczać w tym camembert i na patelnię. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Co robicie z suchym chlebem ?
zrobic ciasto na nalesniki maczac i smazyc. PYCHOTA (Najlepszy jest wlasnie
czerstwy chleb bo swiezy nie jest taki pyszny) Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: mam niesamowicie dużo wiśni - jakie przetwory?
Ja też mam bardzo dużo wiśni, zawsze je dryluję i zamrażam. zimą mogę wyjąć,
zrobić kompot, zrobić ciasto albo zjeść. Sok który zastaje po drylowaniu wlewam
do woreczków do lodu i potem mam śliczne czerowne kostki :) Polecam :) Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: jakies ciasta bez maki, oprocz sernika...
jakies ciasta bez maki, oprocz sernika...
i bez ryzu, kasz... - poszukuje przepisow, bo konsument docelowy nie moze
teraz tychze spozywac... w gre wchodza ew. platki owsiane, ale czy da sie z
nich zrobic ciasto duze, a nie ciasteczka? pomozcie prosze! Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: przepis na pyszne ciasto
najlepsze ciasto to marcepanek!
Dużo pracy ale jaki smak!!!
Polecam, pracę mozna rozłozyc na raty.Jednego dnia zmielić mak i zamrozić.
Drugiego upiec placki itp.ciasto jest dość słodkie dlatego ilość cukru
proponuję dać według własnego uznania.
Oto przepis

MARCEPANEK
Ciasto
50 dag mąki
20 dag cukru
1 kostka margaryny
3 żółtka
2 całe jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Z podanych składników zrobić ciasto siekane. Podzielić na 4 części. Jedną część
wyłożyć na blachę posmarować dżemem i posypać siekanymi orzechami. Na to
zetrzeć drugą (schłodzoną) część ciasta. Upiec .
Na drugą blachę wyłożyć kolejną część ciasta, posmarować makiem i przykryć
ostatnią też schłodzoną częścią ciasta.


Mak
2 skl. maku sparzyć i 2 razy zmielić.
Dodać ubitą piane z 4 białek z 1 szkl. cukru.
Dodać zapach migdałowy.

Upieczone placki przełożyć masą kawową tak aby makowy placek był na górze.


Masa kawowa
4 żółtka
3 budynie śmietankowe
3 szkl. mleka (niepełne)
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. kawy cappucino(proszku)


Utrzeć żółtka z cukrami. W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem wlać
do utartych żółtek i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić, ostudzić. Utrzeć
margarynę i nie przerywając ucierania dodawać ostudzone budynie po 1 łyżce. Do
kremu dodać powoli kawę
(do 1/2 szkl. kawy wlać trochę wrzątku – by powstała papka i ostudzić).
Następnie przełożyć placek. Na górę można dać polewę i posypać wiórkami
kokosowymi.

:
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Dostałam 20 kg marchwi - co mogę z nią zrobić?
Pokroić w plasterki i ususzyć, w kostkę i zamrozić, zrobić ciasto marchewkowe,
zużyć jako dodatek do innych sałatek warzywnych marynowanych. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Pieróg szwedzki
Pieróg szwedzki
Czy ktoś zna przepis na pieroga szwedzkiego jak zrobić ciasto Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Pizza zrobiona w domu
Jest jeszcze jedno rozwiazanie.
Mozesz tez kupic surowe ciasto na chleb w piekarni i wykorzystac je na spod do
pizzy.
Ale jednak najlepiej zrobic ciasto samemu. Zapewniam cie, ze jest to bardzo
proste. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: JAK Najlepiej zrobić ciasto do pizzy??
JAK Najlepiej zrobić ciasto do pizzy??
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: co to jest sneakers- ciasto
co to jest sneakers- ciasto
Pytała mnie wczoraj koleżanka - studentka, bo urządza parapetówę. Więc jak
zrobić ciasto sneakersem zwane? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Naleśnikowe wariacje!!
a co do parówek w naleśnikach, to można je włożyć po usmażeniu naleśnika,
zawinąć, potem do naczynia żaroodpornego, zalać sosem serowym np i zapiec.

Albo zrobić ciasto na naleśniki trochę gęściejsze, zanurzać w nim parówki i
obsmażać Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Przepisy wigilijne i świąteczne
Zupa migdałowa, mak do klusek, borowiki smażone
Uwaga - będzie kilka przepisów.

MAK DO KLUSEK: mak sparzyć, odcedzić, przekręcic przez maszynkę - dwa razy.
Dodać co pod ręką a fantazja podpowie - miód albo żółtko utarte z cukrem,
olejek migdałowy + kilka kropli rumowego, rodzynki, skórkę pomarańczową,
migdały, orzechy, pokrojone figi, daktyle i wszelkie możliwe bakalie. Ma byc
słodki i "bogaty".
Taki mak dodajemy do klusek typu wstążki lub łazanki. Może być kupny, chociaż
lepszy jest domowy.
Podajemy ze słodką śmietanką - potrawa pyszna, ale strasznie sycąca. Nie da się
zjeść dużo!

Teraz ZUPA MIGDAŁOWA (przepis na 4-6 osób)

20 dag migdałów
szklanka słodkiej kremówki
olejek migdałowy
cukier, sól, woda ;)

Migdały zalać wrzątkiem, przykryć, zostawić do ostygnięcia - takie się
najłatwiej obiera.
Obrać, i zmiksować ze szklanką wody (wody mozna wlać trochę więcej - żeby
mikser dał radę)
Przecedzić przez dwukrotnie złożoną gazę albo rzadkie płótno, wycisnąć. To co
pozostało na gazie - jeszcze raz zmiksować ze szklanką wody, wycisnąć. To co
zosatło - jeszcze raz zmiksowac ze szklanką wody. Do ostatniego miksowania
dodać kilka kropli olejku migdałowego. Znów odcisnąć przez gazę.
Uwaga - wyciskamy nie do zlewu, ale do garnka!
Mamy więc w garnku rzadką ciecz przypominającą wodniste mleko. Teraz trzeba to
zagotowac ze śmietanką (musi być słodka!) i szczyptą soli. Osłodzić do smaku -
ze dwie łyżki.
I dzieje się cud - ciecz w garnku gęstnieje, robi się puszysta i aksamitna. Coś
jak płynna bita śmietana o smaku migdałowym.
Tę zupę podaje się po słonych daniach jako pierwsze danie słodkie. Ma być lekko
ciepła (nie gorąca!). Do talerza mozna wrzucić kilka rodzynek, albo kawowych
bezików, albo posypac zupę tartą czekoladą.
Moja rodzina się tym zajada. Ile bym tej zupy nie zrobiła - zawsze jest za mało.
Jeśli się zdecydujecie - napiszcie, jakie było wrażenie.

SMAŻONE BOROWIKI. (istotnie specjał)

Suszone kapelusze namoczyć, ugotować, odsączyć. Zrobić ciasto - żółtko
rozmieszać z dwiema łyżeczkami mąki, dodać ubitą pianę z białka, odrobinę soli.
W cieście maczać grzyby, smażyć na oleju z obu stron. PYCHOTA!

PS: jednak ta migdalowa nie jest aż taka pracochłonna, tylko zmywania i
sprzątania przy niej sporo - mikser, garnek, sitko, gaza, i cały stół oraz
część podłogi ;)))


Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: ciasto na pizze
ciasto na pizze
Jak zrobić ciasto do pizzy? Dzięki. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: jak zrobić ciasto do pizzy
jak zrobić ciasto do pizzy
takie prawdziwe, jak??? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: tarta+nadzienie
tarta+nadzienie
jak zrobić ciasto na tarte i jakie nadzienie , no i wogóle .
proszę podajcie coś dobrego i sprawdzonego .
ani Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: tarta z margaryny?
tarta z margaryny?
nie mam masla ale za to spory kawal margaryny do pieczenia (twarda), czy moge
z niej zrobic ciasto na tarte, czy musze uzyc masla? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Czy to sie uda?
Czy to sie uda?
Witajcie! Mam zamiar zrobic ciasto drozdzowe z rabarbarem i kruszonka. Do
rabarbaru chce dodac cukru zelujacego, aaby nie puscil mi za duzo wody. Co
sadzicie o tym? Moze macie lepsze pomysly? Ale ciasto chce koniecznie
drozdzowe!! Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Ranking najgłupszych pytań.
>jadlam wczoraj pyszne ciasto w pewnej restauracji i nie wiem jak go zrobic
> samemu
Jak JE zrobić. Ciasto jest rodzaju nijakiego. Jeśli już się nabijać, to z klasą. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Jak przeliczyc swieze drozdze na suche?
Widząc wypowiedzi tylu profesjonalistów:) na temat drożdży stwierdzam, że daje
mi do myślenia:) ta nieszczęsna ilość drożdży w polskich przepisach.
Ciasto drożdżowe mi praktycznie zawsze wychodzi, ale zastanawiające jest
dlaczego dajemy aż tyle drożdży??? Z czego to się wzięło? Tu już parę razy
pojawiały się uwagi, że ta polska ilość drożdży jest jakaś paranoiczna.

Ja rzeczywiście załatwiam drożdżowe w tempie sprintu - może warto byłoby
poczekać, czyli przeorganizować sobie czas i dać ciastu porosnąć spokojnie.
Pewnie wpłynie to pozytywnie na jego smak i lekkość.

Pomijając moje tempo problem drożdży pozostaje. Chyba jednak nikt się nie
zastanawia nad tym, że te drożdże rosną, czyli mnożą się jak szalone, w sposób
mało przez nas kontrolowany. Ilość z przepisu to tylko jeden parametr. Do tego
dochodzi temperatura mnożenia i czas oraz to czym się żywią. To wszystko razem
działa.
Łatwo można w końcu dostrzec, że startując załóżmy z jednego tysiąca sztuk
drożdży można mieć w zależności od bardzo złożonych warunków po pewnym czasie
50 tysięcy sztuk, czy 500.000 tysięcy sztuk, które składają się na całą masę.
Dlatego podejrzewam, że cierpliwie czekając na rośnięcie ciasta można tych
drożdzy wyhodować sobie nawet znacznie więcej niż ktoś kto robi szybko
startując z dużej ilości.

Cały ten złożony proces podany w formie krótkiego przepisu na ciasto nie
stanowi właściwie żadnej rozsądnej instrukcji dającej odpowiedź na pytanie: jak
zrobić ciasto, które nie padnie i będzie smaczne?
Liczy się tutaj wiele różnych czynników, które z grubsza oczywiście dają się
opisać. A potem jednym nie wychodzi, mimo licznych starań, a mnie wychodzi
notorycznie, mimo lekceważnia wielu reguł.
Wszystko pewnie dlatego, że akurat u mnie w kuchni jest odpowiednia temperatura
i wilgotność powietrza. Coś robię tak, że drożdżowm to odpowiada i przypadkiem
nie przekraczam granicy klęski.

Zawsze używam drożdży "żywych". Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Ciasto naleśnikowe
Ciasto naleśnikowe
Poradzcie jak zrobic ciasto nalesnikowe na krokiety zeby nie pękało, ciągle
mam rozwalone krokiety. Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Kisielowiec
Inne czasy... Mozesz dodac make ziemniaczana, wyjdzie na to samo. Zalezy Ci na
barwnikach? Nie lepiej zrobic ciasto z owocami? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Pomocy! Ile to jest...?
Pomocy! Ile to jest...?
Chciałam zrobić ciasto, ale w przepisie gramatura podana jest w ml. Proszę
powiedzcie ile to jest:
250 ml masła
250 ml cukru
500 ml mąki
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Czy wiecie jak zrobic ciasto na chipsy krewetkowe?
Czy wiecie jak zrobic ciasto na chipsy krewetkowe?
Chodzi mi o chipsy chinskie, takie jakie mozna kupic suszone i gdy je smazymy
rozmiar koleczka zwieksza sie kilkakrotnie? Jadlam niedawno kalmary w takim
ciescie i byly rewelacyjne :) Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Co zrobic z 4 kg bananów?
koktaile mleczne, na surowo
w cisto
opieczone z brazowym cukrem i rumem , podane z lodami sa super deserem

w ostatecznosci mozna zamrozic i potem zrobic ciasto bananowe, ale do tego
lepiej banany miec mocno dojrzale
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Ciasto na paczki z maszyny na chleb
Ciasto na paczki z maszyny na chleb
Czy ktos robil ciasto na paczki w maszynia do chleba? Czy wziasc tradycyjny
przepis , wrzycic wszystko i zrobic ciasto? Co o tym myslicie? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: czy mozna przechowywać w lodówce?
W GP jest przepis na ciasto na pizze, ktore powoli rosnie w lodowce.
Idelanie sie nadaje, jesli chcesz zrobic ciasto rano, a wieczorem
piec. Wyprobowalam, efekty sa rewelacyjne, jesli oczekujesz ciasta
bardziej w stylu NY, a nie wloskiej pizzy.
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: <<<jak zrobić ciasto do pierogów>>>
<<<jak zrobić ciasto do pierogów>>>
chodzi mi o przepis ciasta które sie nieklei po ugotowaniu
dzieki wielkie i pozdrawiam Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Pita -jak zrobic ciasto i upiec w domu
Pita -jak zrobic ciasto i upiec w domu
pomóżcie jak zrobić ciasto a la pita i upiec do
farszu ; cebula-pieczarki-parówka
ciasto naleśnikowe jest zdecydowanie niesmaczne do dodatków na ostro
azala@wp.pl
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: czy da się zrobić ciasto bez jaj i mleka???
czy da się zrobić ciasto bez jaj i mleka???
Może ktoś zna jakiś przepis na ciasto, do którego nie potrzeba jajek ani
mleka? Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: winko


===wojmat=== wrote:
| zbity taki,
- zakwasu na prawie dwa kilo mąki robię duży słoik (taki co jest
przykrywka szklana, uszczelka i taki metalowy duży spinacz) z mąki
nawet dwu szklanek.


Ja daję łącznie 16 stołowych łyżek mąki żytniej i wodę do konsystencji
gęstawej - wszystkiego wychodzi ostatecznie duży słoik. Tak po bożemu,
wedle przepisu.


- dawać wody więcej niż w przepisie (nic się nie znają... ;-). trzeba
wyczuć. ciasto ma być prawie-lejące


Ten element jest trudny, Mistrzu, bo łapki się wtedy kleją. Jak sobie z
tym radzisz?


- za młody to wiadomo


Bąble mają iść duże i idą, ma byś kwaśny i jest.


- za zimno nie pachnie tak ładnie. ja stawiam na albo w niedalekiej
bliskości kalafioryfera.


Pachnie bosko. Absolutnie niekomercyjny zapach.


- czasem rośnie i dwanaście godzin (!)


Zostawiliśmy na noc koło kaloryfera pod przykryciem z kołdry, tak żeby
nie stał w przeciągu, ale i nie dusił się.


| Wiesz, że w podłużnych prostokątnych formach lepiej
| rośnie niż w okrągłych?

dlatego tak robię. mniej wrażliwy na opadanie i można wilgotniejszy
zrobić bez obawy, że się nie podniesie.


Muszę kupić dodatkowe formy. Ile chlebów robisz jednorazowo? Non stop
trzeba te zakwasy robić, tu jeden chlebek się piecze, a nowy zakwas już
bąble ma puszczać, no nie?


| Już robię następny zakwas, na bazie
| poprzedniego.

tak trzymać.


Trzymać linię.


ręcę sa ładne po wyrabianiu. jak pilling działa, masuje i wzmacnia
mięśnie.


Ale wcześniej nie można myć mydłem zrobionym na łoju, bo chleb nie
będzie wegański. No i pod żadnym pozorem nie mogą być ręce popachnione
byle czym, czyli mydłem na przykład. Ale jakby kminem pachniały, nie
byłoby źle.


a jak się przy wyrabianiu medytuje! bardzo dużo rzeczy już przy
chlebie dobrych wymyśliłem. muzyka pomaga bardzo i chlebopiekowi i
samemu wyrabianemu.


Muzyka to w ogóle pomaga, że tak powiem. Robienie chleba też pomaga.


| Próbowałeś dodawać innych mąk? Ździebo amarantusowej?

dodaję amarantusowej zawsze jak mam. ździebo właśnie - pół szklanki...


Zrobię więc tak, ale nie teraz jeszcze. Jak opanuję sztukę.


| A graham robiłeś?

robiłeś. ale to inna drożdżowa historia. no ale smaczna.


Czasem coś lżejszego jest wskazane, szczególnie dzieci mają ochotę na
lekkości. A nie można by na żytnim zakwasie zrobić ciasto z pszennej
razowej i dodatkiem grahamu?


p.s. rozpętałeś burzę. o chlebie mogę dużo ;-)


E tam, mrzawka zaledwie. Miła mrzawka. To powiedz mi jeszcze: orzechy
włoskie dodawałeś? Mam na to wielką ochotę. Sezam jako posypka? Pestki
do środka?

ascetów maluchem przeprowadzam,
gzyra

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: winko

gzyra <mara@polbox.comw wiadomości
news:3A959B29.2AA7BA26@polbox.com napisał(a):


| - dawać wody więcej niż w przepisie (nic się nie znają... ;-).
| trzeba wyczuć. ciasto ma być prawie-lejące
Ten element jest trudny, Mistrzu, bo łapki się wtedy kleją. Jak
sobie z  tym radzisz?


samo się radzi Mistrzu... nie wiem, zrobimy kiedyś razem to ci tylko
moge pokazać...


| - czasem rośnie i dwanaście godzin (!)
Zostawiliśmy na noc koło kaloryfera pod przykryciem z kołdry, tak
żeby nie stał w przeciągu, ale i nie dusił się.


w nocy mało rośnie. czasem dopiero rano startuje.(!) taki juz jest ten
zimowy zakwas. w lato jest gładko.
(...)


Muszę kupić dodatkowe formy. Ile chlebów robisz jednorazowo? Non
stop trzeba te zakwasy robić, tu jeden chlebek się piecze, a nowy
zakwas już  bąble ma puszczać, no nie?


nooo...
robie teraz cztery ale ostatnio i standartowo robię trzy średniej
wielkości. optymalny stosunek ilość/świeżość/wsad do pieca/ilość
zakwasu

(...)


| ręcę sa ładne po wyrabianiu. jak pilling działa, masuje i wzmacnia
| mięśnie.
Ale wcześniej nie można myć mydłem zrobionym na łoju, bo chleb nie
będzie wegański. No i pod żadnym pozorem nie mogą być ręce
popachnione byle czym, czyli mydłem na przykład. Ale jakby kminem
pachniały, nie byłoby źle.


racja
(...)

| dodaję amarantusowej zawsze jak mam. ździebo właśnie - pół


szklanki...


Zrobię więc tak, ale nie teraz jeszcze. Jak opanuję sztukę.


nigdy się tej sztuki nie opanuje... ;-) z zakwasem jak z kobietą.
zmienny jest.

(...)


Czasem coś lżejszego jest wskazane, szczególnie dzieci mają ochotę
na lekkości. A nie można by na żytnim zakwasie zrobić ciasto z
pszennej razowej i dodatkiem grahamu?


mam to samo. na pewno można. spróbuj koniecznie.


| p.s. rozpętałeś burzę. o chlebie mogę dużo ;-)

E tam, mrzawka zaledwie. Miła mrzawka. To powiedz mi jeszcze:
orzechy włoskie dodawałeś? Mam na to wielką ochotę. Sezam jako
posypka? Pestki do środka?


niewiele w środek pakuję. czasem na wierzch coś. nie sądzę aby
przeszkadzało. natomiast proponuję orzechy podzielić na małe regularne
w kształcie cząstki żeby się niedomieszane i kruszące potem strefy nie
robiły. i dodawać koniecznie w drugim zagniataniu.

czyszczenie języków wyciorem,
wojma

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Witam...


Pazurek <Ko@tpi.plwrote:
| Poproszę przepis.
| Chyba, że chodzi Ci o jedzenie szpinaku z ziemniolami, bo tak, to ja
| często robię.

ziemniaki obierasz i kroisz w kosteczke .Spinak- obrywasz ogonki i
przebierasz ,płuczesz .


Mam oberwać ogonki workwi foliowemu w którym mam zamrożony szpinak? I
jest już rozdrobniony niestety. Kiedy będzie można kupić normalny
szpinak, a nie mrożony? W sumie to powinien już być, u mnie jest lato.
Dzisiaj jeździłem pierwszy raz w tym roku w krótkich spodenkach na
rowerze. Pogoda rewelacyjna, upał prawie. :-)


Olej rozgrzewasz ,wrzucasz masale jaka lubisz jak sie troche zarumieni to


Dbra, napisz jeszcze co to masala. Seva mi kiedyś tłumaczył, ale
zapomniałem (wybacz). :-)


ziemniaki .Ja nie mieszam od razu, niech sie zarumienia ale nie
przypala.Jak masz ładnie zarumienione ziemniaczki dodajesz spinak
.....pycha !!!

acha zamiast spinaku mozna dac jarmuz albo liscie zodkiewki
Jesz ser ? Jest tez fajny przepis na spinak z serem .


Również poproszę. A najpeiej zapuszkować i tylko urle podawać. :-)


| Ale zabieram się teraz za lazanię szpinakową,

na to mam przepis.


Poproszę. Ja miałem taki plan, żeby zrobić wszystko jak do nrmalnej
lazani, czyli na zmianę dawać płat makarnu, sos, ser żółty, ale sos
zrobić zamiast pomidory-jajko-śmietana-fura przypraw, to ze spinaku, ale
jeszcze nie wiem dokładnie jak. :-) Jak Ty to robisz?


| naleśniki z
| farszem szpinakowym i

poprosze przepis .!!!


Też jeszcze nie robiłem, piszę, że zabieram się dopiero. Ale myślę, że
jak zrobię normalne naleśniki, farsz szpinakowy, np. ze szpinaku z
pieczarkami, może dodać jeszcze pomidorów, ale nie wiem czy pasują, i
ponakładać na naleśniki, pozawijać jak krokiety i podsmażyć. Co Ty na
to? Może być dobre.


| coś ala placek cygański oczywiście ze szpinakiem.

daj tez przepis !!


Jak wyżej, też nie robiłem. Ale mam taki plan. Zrobić 'ciasto' jak na
placki ziemniaczane, smażyć placki na wielkość patelni, farsz szpinakowy
naładować na połowę, zawinąć drugą połową (ale nie swoją tylko placka) i
posypać serem albo czymś bardziej wegańskim, np. tofu.
Albo zrobić coś ala 'placki ziemniaczane przekładane pomidorami' z mojej
nowej ulubionej książki kucharskiej. Smażysz placki, robisz sosik pomi,
z cebulą np, a potem wkładasz do żaroodpornego naczynia na zmianę placka
i sos, można też zrobić szpinakowy właśnie. Coś jak lazania z placków
ziemniolowych. Musi być pycha.
Ok, ale zgłodniałem. Kończę teg posta i idę jeść. :-)


| Ja już prawie mam tak ze szpinakiem jak monty pythony z łubinem... ;-)
| BTW Czy łubin jest jadalny? Pytam serio. W MP jedli...

moj maz tez lubi tego Monty Pythona a mnie brytyjski osłabia -))


W jakim sensie osłabia? Ja uwielbiam MP, ich akcent również.

Ok, to tyle,
łubiniarz & szpinakoholik

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Witam...


Endi wrote:

Mam oberwać ogonki workwi foliowemu w którym mam zamrożony szpinak?


jak umiesz?-))


I
jest już rozdrobniony niestety.


 to rozmrozic i prosze !!


Kiedy będzie można kupić normalny
szpinak, a nie mrożony? W sumie to powinien już być, u mnie jest lato.


 lato ? szczesciaz u nas cieplej ale jeszcze nie mozna chodzic bez kurtki -))


Dbra, napisz jeszcze co to masala. Seva mi kiedyś tłumaczył, ale
zapomniałem (wybacz). :-)


 na roztopiony tłuszcz moze to byc gee ,masło albo olej ..wrzuca sie przyprawy
,prazyc na małym ogniu w odstepach 1 minuty.
przykładowa masala -zestaw przypraw
czarna gorczyca
kminek indyjski
asofetida
kurkuma
chili
pieprz
 mozesz tez uzyc garam masale i wtedy juz masz tam pomieszane przyprawy albo
curry .A jak lubisz eksperymenty to samemu  dobierac.


Również poproszę. A najpeiej zapuszkować i tylko urle podawać. :-)


 nie masz Kuchni Krishny ? to własnie przepis z tej ksiazki

" Ser ze spinakiem"
składniki:
1/2 kg spinaku swiezy albo mrozony
1/4 kg białego sera
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
masło ,albo olej

przyprawy:
 1/2 łyzeczki chilli
1/2 łyzeczki kurkumy
2 łyzeczki kolendry
szczypta asofetidy
1 łyzeczka soli

wykonanie:
umyj i pokroj spinak ,osusz
zrob masale z podanymi przyprawami bez soli
Dodaj do niej spinak i wlej 1/4 szklanki wody i gotuj przez 15 minut.Po
ugotowaniu dodaj jogurt  i pokrojony w kostke ser  i sol .Dobrze
wymieszaj.Czas przygotowania 40 minut.


Poproszę. Ja miałem taki plan, żeby zrobić wszystko jak do nrmalnej
lazani, czyli na zmianę dawać płat makarnu, sos, ser żółty, ale sos
zrobić zamiast pomidory-jajko-śmietana-fura przypraw, to ze spinaku, ale
jeszcze nie wiem dokładnie jak. :-) Jak Ty to robisz?


 ja robie spinak mieszam z serem białym +przyprawy i beszamel albo inny sos.
 na wierzchu daje zołty ser i posypuje majerankiem.Czasem inny zestaw ..-))


Też jeszcze nie robiłem, piszę, że zabieram się dopiero. Ale myślę, że
jak zrobię normalne naleśniki, farsz szpinakowy, np. ze szpinaku z
pieczarkami, może dodać jeszcze pomidorów, ale nie wiem czy pasują, i
ponakładać na naleśniki, pozawijać jak krokiety i podsmażyć. Co Ty na
to? Może być dobre.


spinak i ser , spinak i marchew , spinak i ziemniaki ..spinak i pieczarki nie
probowałam ,napewno pomidory i pieczarki to pycha !!


Jak wyżej, też nie robiłem. Ale mam taki plan. Zrobić 'ciasto' jak na
placki ziemniaczane, smażyć placki na wielkość patelni, farsz szpinakowy
naładować na połowę, zawinąć drugą połową (ale nie swoją tylko placka) i
posypać serem albo czymś bardziej wegańskim, np. tofu.


 bzmi smacznie ....


Albo zrobić coś ala 'placki ziemniaczane przekładane pomidorami' z mojej
nowej ulubionej książki kucharskiej.


 co to za ksiazka ?


Smażysz placki, robisz sosik pomi,
z cebulą np, a potem wkładasz do żaroodpornego naczynia na zmianę placka
i sos, można też zrobić szpinakowy właśnie. Coś jak lazania z placków
ziemniolowych. Musi być pycha.
Ok, ale zgłodniałem. Kończę teg posta i idę jeść. :-)


smacznego !!ja czasem robie placki z cukini ..tak samo sie robi jak
ziemniaczane tylko inny składnik.Do tego sosik pomidorowy na ostro i pycha !!


W jakim sensie osłabia? J


 za duzo sie smieje i nie moge ogladac filmu -))


a uwielbiam MP, ich akcent również.

Ok, to tyle,
łubiniarz & szpinakoholik

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Kilka gniazd na jednej skętce
Sergiusz się wziął i wyklepał:


Wiem że teoretycznie nie powinno się tak robić, stąd moje pytanie, czy
praktycznie jednak wolno, czy ktoś sprawdzał praktycznie z kilkoma
gniazdami czy działa ?


Kiedyś próbowałem, specjalnie się z zagniataniem nie męczyłem, a i gniazdka
miałem kijowe - nie działało sensownie, odbicia od "pustych" końców kabli
powodowały takie zakłócenia że cała gra nie była warta świeczki


Obawiam sie ze najtańszy switch sie tutaj nie sprawdzi ;-(

Aktualnie w sieci pracują na stałe cztery kompy domowników ( ja , żona,
dwóch synów), piąty niezależnie jako serwer plików, emule itp. szósta jest
drukarka sieciowa z własną kartą no i dorywczo każdy podłacza sie ze swoim
laptopem, w porywach pracuja kolejne 4 szt.


Mocno skomputeryzowana rodzina jesteście. Lepsi od nas! My mieszkamy we
czterech (studenci) i mamy tylko 7 komputerów :P


To razem daje 10 urządzeń (aktualnie wystarcza na styk, mam wolne 3 porty
z routera ADE 4000 i 7 ze swicha FSD-803)
Jak wpadaja jacyś znajomi z laptopami to już nie ma się gdzie podłączyć
;-(


Laptopy tylko i wyłącznie przez WiFi! Plątanie się po pokoju z kablem
plączącym się między nogami nie jest zbyt przyjemne. No zawsze okazuje się
żr gniazdka sieci nie ma tam gdzie potrzeba (np żona będzie chciała zrobić
ciasto wg przepisu z netu a tu nie ma gniazdka w kuchni)
Wiem co mówię - ostatnio uwolniłem od kabli mojego wiekowego już laptopa,
właśnie przeżywa swoją drugą młodosć. Sam się dziwię w jak nietypowych
miejscach można korzystać z internetu :P


A gdybym jeszcze chciał to wszystko zdublować i dac po kilka gniazd w
pokojach to wyjdzie mi switch co najmniej 32 portowy - to chyba nie jest
najtańsze rozwiązanie, już nie wspominam o tej plątaninie kabli.


Fakt, kłądzenie takiej fury kabli nie jest fajnym zajęciem. Podczas remontu
w zeszłym roku kładłem wszytskie możliwe instalacje w moim rodzinnym domu -
do każdego gniazdka prąd + ethernet + telefon + kablówka + kabel głośnikowy
Tragedia się zrobiła jak wszytskie kable z całego domu zeszły się w jednym
miejscu...


Zastanawiam sie nad Wi-Fi ale to tez są spore koszty


wiesz, 32 portowy switch + kilometr kabla + gniazdka (50zł sztuka) to będzie
większy koszt niż porządny AP.


, no i im wiecej
użytkowników tym bardziej siada wydajność.


10 użytkowników to niezbyt wielkie obciążenie. Zresztą możesz zawsze
postawić dwa AP na różnych kanałach i rozdzielić obciążenie.

Reasumując ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak:
komputery stacjonarne i drukarkę zostawiłbym spięte miedzią, może trochę
rozbudowałbym okablowanie - żeby w przyszłości przy przemeblowaniu nie było
problemów z podpięciem komputera. Do tego odprzewodowił bym laptopy. I z
bańki!

Pozdr

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Optymalni, veganie i inni
"Jacek B." <bialy1@poczta.onet.plwrote in
news:a1t7kg$e78$1@news.onet.pl:


Decyzję o tym, żeby mięsa nie jeść podjąłem z kilku
powodów: 1. byłem zmęczony dietą w domu (mama gotowała), dużo kiepskich
wędlin i mięcha, tłuszcze zwierzęce


        Coś jak u mnie, tylko jeszcze wszystko szło na jedno kopyto i smażone.
Poza tym mięso zawsze był dla mnie - delikatnie mówiąc - niezbyt apetyczne.


4. chęcią odchudzenia się


        Tu wręcz przeciwnie - chciałem przytyć (lepsze odżywianie=przytycie).
Nie wyszło, ale już nie chcę tyć. :-)


Mięso przestałem jeść 9 lat temu, w tym czasie nie było zbyt wielkich
możliwości kupna ciekawej żywności wegetariańskiej, przynajmniej nie w
normalnych sklepach. Teraz też łatwo nie jest, ale kiedyś to już było
zupełne dno.


        Teraz jest całkiem nieźle pod tym względem. Przynajmniej w Sz-nie (ale
w innych miastach też się poprawiło; przynajmniej z tego co słyszę na
grupach).


Moja dieta nie była więc specjalnie różnorodna. Po roku do
diety wprowadziłem nabiał


        Cały czas jem nabiał. Inaczej bym musiał wszystko gotować sam, a tak
łatwo przystosowałem rodziców. :-)


Nie schudłem absolutnie, wręcz przeciwnie, nieco przytyłem.


        Wegetarianizm to nie jest sposób na odchudzanie, tylko na odżywianie
ogólnie...


Niejedzenie mięsa najczęściej wiązało się z
utrudnieniami - ja jestem zwierzę kawiarniano-restauracyjne i miałem
problemy, żeby coś zjeść na mieście (nie zapomnę bułki z kapustą i
grzybami - fuuuu! tam był obleśny tłusty bigos!).


        Fakt, jeśli chodzi o wege i jedzenie na mieście, to 'zapomnij o mnie'.
Zresztą nawet jak idę do znajomych na imprezę, to staram się przynieść coś
wege, tak na wszelki wypadek (orzeszki, sałatka, jakieś pestki, ciasto; te
ostatnie zwykle są, a ciężko zrobić ciasto niewege)...


Niejedzenie
mięsa nie było jednak u mnie jakoś mocno ideologicznie podbudowane,


        To jak u mnie. :-)


więc,
tak jak kaprysem była decyzja o diecie wegetariańskiej, tak i kaprysem
był powrót do jedzenia mięsa.


        U mnie to nie był kaprys, raczej dziejowa konieczność. ;-)


W każdym razie, teraz wiem, że stosowanie
diety wegetariańskiej nie stanowiłoby dla mnie specjalnego problemu,
gdybym tylko widział w tym głębszy sens.


        Smaczne, zdrowe, bez większych wyrzeczeń (moja miła też jest wege,
więc z gotowaniem problemów nie mamy), samopoczucie b. dobre, czego chcieć
więcej?


Szczerze mówiąc, traciłbym
jednak tak ekstremalne dla niektórych przyjemności, jak: befsztyk
tatarski, salami, czy kaczka z jabłkami.


        Jakoś nigdy nie przepadałem za takimi rzeczami. Jakość kiełbas i
wędlin jest od kilku lat paskudna (chyba, że mi się wydaje, ale nie sądzę),
zresztą znam ludzi pracujących w zakładzie mięsnym... A jeśli można zrobić
smaczne jedzenie bez mięsa, to wolę tak... Przyjemniej się je. :-)

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Słodkości..

On Mon, 12 Feb 2007 10:52:29 +0100, Helenka wrote:
Czy jeżeli mam chęć na coś słodkiego, taką nagłą i silną, to powinnam wybrać
lepiej np. kawałek gorzkiej czekolady niż mlecznej? Czy to w ogóle robi
jakąś różnicę?
Tak pytam czy można generalnie jakoś hierarchizować wartości odżywcze
słodkości czy to jest zwykły bezsens?


Masz zło oraz mniejsze zło, więc sama oceń, czy bezsensem jest wybierać
mniejsze zło od większego. Bo nie ma wątpliwości, że dostarczanie słodkości
nie jest zdrowe w ogólności, bo służy tylko zaspokojeniu zmysłu smaku.

Nagły napad łaknienia na słodkie wydaje mi się jest następstwem pewnych
braków w żywieniu; postaraj się nie dopuszczać do sytuacji, że nagle musisz
zjeść coś słodkiego np. jadając produkty o niskim IG, które na długo
zapewnią Tobie cukier.

Ale jak już jesz słodko to:
co do czekolad, Gorzka Wawel 90% ma 41% węglowodanów, sama weź sobie
etykietkę swojej mlecznej czekolady i sprawdź, co ma więcej węglowodanów, bo
mleczna mlecznej nie równa. Istotne jednak jest to, że gorzka mając malutki
IG (22 dla 70%, dla 90% na pewno mniej) spowoduje mniejszy wyrzut insuliny,
więc i jakość cukrów ma znaczenie - tego oczywiście na etykiecie już nie ma.
Są czekolady słodzone fruktozą, nie wypowiadam się, bo nie jadam.

Pozostając przy kakao: ja pijam tłuste, prosto od krowy mleko z dużą ilością
tłustego kakao i po takej bombie nie myślę o niczmy słodkim (mimo, że nie
słodzę - mleko jest wystarczająco słodkie); co wydaje mi się interesujące po
takiej bombie mam cały czas niski poziom cukru we krwi a mimo tego nie
bierze mnie na słodkie:)

Idąc dalej, robię sobie sernik, który ma raptem 12% węglowodanów (bywa, że
jem go na śniadanie), istnieją ciasteczka żytnie, szarlotki razowe. Byłem
raz częstowany czymś, co naprawdę nie było słodzone (słodycz pochodziła z
maku, kakao, migdałów, orzechów i mleka) i dało się zjeść jako deserek (nie
mam niestety przepisu)

Ja proponuję byś z dnia na dzień nie odstawiała słodkości, bo skończy się to
niepowodzeniem. Weź stopniowo ograniczaj ilość cukrów w słodyczach, czyli
robiąc ciasto stopniowo zmniejszaj ilość cukru w stosunku do przepisu - na
dzień dobry zacznij od 50%, naprawdę dużo da. Ponadto wyrzucaj mąkę z ciast
zwiększając ilość żółtek z jaj (ale nie dodawaj białek, bo będą wilgotne).

Raczej gotowe słodycze odstaw całkowicie, bo one są z definicji słodkie -
wyjątkiem IMHO jest właśnie gorzka, naprawdę gorzka (70%) czekolada oraz
szarlotki razowe lub ciasteczka słodzone fruktozą ze sklepów ze zdrową
żywnością. Zacznij od czekolady 70%, by docelowo skończyć na 90%.

Generalnie zawsze lepiej zrobić ciasto samemu bo wiesz co w nim będzie niż
kupić gotowe, nie dotyczy to tylko ciast ale wszystkiego, co zjemy.

Smacznego:)

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Słodkości..

Użytkownik "maciek kanski" <nie.dorobi@sie.mailanapisał:


Masz zło oraz mniejsze zło, więc sama oceń, czy bezsensem jest wybierać
mniejsze zło od większego. Bo nie ma wątpliwości, że dostarczanie
słodkości
nie jest zdrowe w ogólności, bo służy tylko zaspokojeniu zmysłu smaku.


Tak wiem, ale czasami moja pokusa bywa nie do odparcia.


Nagły napad łaknienia na słodkie wydaje mi się jest następstwem pewnych
braków w żywieniu; postaraj się nie dopuszczać do sytuacji, że nagle
musisz
zjeść coś słodkiego np. jadając produkty o niskim IG, które na długo
zapewnią Tobie cukier.


Tak też czynię. Przynajmniej w większości przypadków.
Moje te tzw. 'napady' mają miejsce zazwyczaj przed okresem i ciężko mi się
wówczas obronić.


Ale jak już jesz słodko to:
co do czekolad, Gorzka Wawel 90% ma 41% węglowodanów, sama weź sobie
etykietkę swojej mlecznej czekolady i sprawdź, co ma więcej węglowodanów,
bo
mleczna mlecznej nie równa. Istotne jednak jest to, że gorzka mając
malutki
IG (22 dla 70%, dla 90% na pewno mniej) spowoduje mniejszy wyrzut
insuliny,
więc i jakość cukrów ma znaczenie - tego oczywiście na etykiecie już nie
ma.
Są czekolady słodzone fruktozą, nie wypowiadam się, bo nie jadam.

Pozostając przy kakao: ja pijam tłuste, prosto od krowy mleko z dużą
ilością
tłustego kakao i po takej bombie nie myślę o niczmy słodkim (mimo, że nie
słodzę - mleko jest wystarczająco słodkie); co wydaje mi się interesujące
po
takiej bombie mam cały czas niski poziom cukru we krwi a mimo tego nie
bierze mnie na słodkie:)


Hmm. Muszę więc wypróbować.


Idąc dalej, robię sobie sernik, który ma raptem 12% węglowodanów (bywa, że
jem go na śniadanie), istnieją ciasteczka żytnie, szarlotki razowe. Byłem
raz częstowany czymś, co naprawdę nie było słodzone (słodycz pochodziła z
maku, kakao, migdałów, orzechów i mleka) i dało się zjeść jako deserek
(nie
mam niestety przepisu)

Ja proponuję byś z dnia na dzień nie odstawiała słodkości, bo skończy się
to
niepowodzeniem. Weź stopniowo ograniczaj ilość cukrów w słodyczach, czyli
robiąc ciasto stopniowo zmniejszaj ilość cukru w stosunku do przepisu - na
dzień dobry zacznij od 50%, naprawdę dużo da. Ponadto wyrzucaj mąkę z
ciast
zwiększając ilość żółtek z jaj (ale nie dodawaj białek, bo będą wilgotne).

Raczej gotowe słodycze odstaw całkowicie, bo one są z definicji słodkie -
wyjątkiem IMHO jest właśnie gorzka, naprawdę gorzka (70%) czekolada oraz
szarlotki razowe lub ciasteczka słodzone fruktozą ze sklepów ze zdrową
żywnością. Zacznij od czekolady 70%, by docelowo skończyć na 90%.

Generalnie zawsze lepiej zrobić ciasto samemu bo wiesz co w nim będzie niż
kupić gotowe, nie dotyczy to tylko ciast ale wszystkiego, co zjemy.

Smacznego:)


Dzięki za rady.
Widzę, że trzeba będzie przemyśleć to i owo:)

Pozdrawiam
Helenka

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: pietno & wazelina hurtowo po wizycie w ojczyznie :)
Bylem na dlugi weekend w Polsce i pare rzeczy do napietnowania sie
znalazlo :)

1. Nowy paszport. Czy ktos z was ma nowy czerwony paszport? Widzial ktos
  druga strone? Jakis zameczek, jakies godelko troche w prawo
przesuniete, na dole jakies logo czy cus (nie mam przy sobie paszparotu
ale wieczorem  moge zeskanowac i wrzucic na grupe). Ja sie pytam, czy
tak wyglada powazny dokument? Moze jeszcze trzeba bylo Zawisze na koniu
pod tym zameczkiem, dziewoje z bankami z mlekiem i najlepiej facjate
ojca dyrektora. Pietno.

2. Nieustajace pietno dla drog polskich. Czesi potrafia, nawet
teoretycznie biedniejsi Slowacy. Bylem w piatek w Lodzi. MAKABRA. Tory
przecinajace skrzyzowania (mam obnizone zawieszenie) wygladaja jak
zapory przeciwczolgowe.

3. Proba robienia w konia i pietno dla firmy baloon.pl. Zamowilem 2
opony, nowki sztuki mialy byc. Przyszly. Z 50 tygodnia 2003 roku. Czyli
jako nowe kupilem sobie 1,5 roczne opony. Nie mialem czasu zwracac i sie
bawic. Dzwonie do nich: "no wie pan, do 2 lat sprzedajemy opony jako
nowe", no to jak sie pytam pana czy chcialby kupic nowe auto w 2005 roku
  z 2003r?" ....

4. Oszukiawana kawa, lody i beznadziejne mrozone maliny :-( Dlaczego
Jacobs KrĂśnung kupiony w ojczyznie smakuje jak przez okno w porownaniu z
tym kupionym w de? Lody MĂśvenpick Walnuss (orzech wloski), jakos dziwnie
wodne byly a nie smietankowe, inaczej smakowaly i "szelescily" pod
zebem, pewnie z nadmiaru wody ktora zamarazla. Chcielismy z kobitka moja
zrobic ciasto mamom naszym ukochanym ale kupienie ladnych, calych,
porzadnie zmrozonych malin w rodzinnym Belchatowie oraz w Piotrkowie
bylo niewykonalne. Jakas breja a nie cale, ladne dorodne maliny. Tak sie
zastanawiam, czy zachodnie koncerny mysla ze Polacy lubia gownianej
jakosci produkty? Pietno dla nich. Tzn maliny byly polskie, z Hortexu.

5. Przekonanie ze Niemcy (w ogole cala zachodnia europa) to sieroty i
frajerzy ktorzy to nie potrafia wbic gwozdzia, polozyc plytek, naprawic
pralki i syrenki, niezaradni, zniewiesciali. Ja zawsze takim "filozofom"
zadaje pytanie: "to skad sie wzial ten: Siemens, Bosch, BMW, Porsche,
VW, RWE itd. Polacy im to zbudowali, stworzyli?" Pietno dla
zakompleksionych rodakow. Zeby byla jasnosc nie wszyscy tacy sa.

6. Smiecia na trybunach meczu: GKS Belchatow - MKS Mlawa ktory do
murzyna z druzyny przeciwnej krzyczal: "makumba, chcesz banana?" Raz
zwrocilem uwage, powiedzialem: "bardzo zabawne" ale moze opacznie
zrozumial? Pewnie jakis zakompleksiony chujek, ktory w pracy jest
pomiatany, zona pewnie tez ma go w dupie to sie chociaz od murzyna
lepszy poczuje. No i to ze go plotek dzieli od boiska, jest w grupie, to
czuje sie bezpieczny.

6. Wazelina :) Coraz czesciej jestem wpuszczany na drogach, coraz wiecej
ludzi jest zyczyliwych, usmiechnietych, MYSLACYCH. Sam staram sie
(oczywiscie jesli to ma sens) wpuszczac wszedzie i wszystkich. Jesli
choc co piata osoba doceni, zrozumie i sama to odda komus innemu to juz
bedzie gites. Wazelina :)

7. Mleko zsiadle u babci :Wazelina

Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: twarde precle
askenazyjskie bajzle

50 dag maki bialej maki chlebowej
1 opakowanie suchych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 do 2 łyżek cukru
1 jajko, rozbełtane
1 1/2 łyżki oleju, plus kilka kropli do 'oliwienia' ciasta
ok 125 ml cieplej wody
1 białko, do posmarowania
W misce wymieszać make, drożdże, sol i cukier. Dodać jajko i olej. Wyrabiając
ciasto dodawać wody az ciasto zacznie sie formować w kule. Jesli ciasto wydaje
sie jeszcze zbyt suche dodac jeszcze troche wody. Jesli zbyt mokre, dosypac
maki. Ciasto ma byc miękkie (konsystencja chleba). Zagniatać ciasto przez 10-15
min, az zrobi sie lśniące i elastyczne. Posmarować ciasto olejem i odstawić do
wyrośnięcia (ok 1 1/2 godz). Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz i
rozwałkować na prostokątny placek grubości 2,5 cm. Placek pokroić na 11 równych
kawałków. Z każdego kawałka uturlac wałek długości ok 18 cm o srednicy ok 2 cm i
zrobic z niego oponkę sklejać jego końce. Gotowe oponki odstawić na 1 godz do
wyrośnięcia. Zagotować gar wody (najlepiej o duzej średnicy). Do wrzącej wody
wkładać po 4 bajgle na raz. Gotować przez 1-2 min, odwracając je na druga stronę
gdy wypłyną na wierzch. Osuszyć bajgle na ściereczce i posmarować roztrzepanym
białkiem, posypać nasionkami. Piec na natłuszczonej blaszce w temp. 190 stopni
przez 15-20 min (do zbrązowienia).
Uwagi: Tradycyjnie posypuje sie makiem, sezamem, zrumieniona cebula lub gruba
sola. Mozna tez robic bez jajka, ale wtedy trzeba dodac wiecej wody

Spodziewaj sie jednak troche bardziej tegiego ciasta niz chlebowego. I nie daj
im podwoić wielkości w czasie ostatniego rośnięcia - powinny wtedy urosnąć tylko
ok. 1/4 obietosci. I nie przejmuj sie ze wychodzą krzywe. Oryginalne tez takie
sa. Oh, i w piekarniku purysci obracają je raz. Ja pieke w 400 F - pewnie ok.
200 C - 25 min. z jednej strony i 10 z drugiej, ale to zalezy od wielkosci
samego bajgla

Obwarzanki
Gość: wini3 28.11.2004 10:25

W poludniowej Polsce można kupić i obwarzanki i precle i bubliczki.
A to przepis na obwarzanki wielokrotnie wypróbowywany gdzy z premedytacją
zabrakło pieczywa.
Z książki -Ciasta, ciastka ciasteczka.
1 kg mąka
4 dkg drożdże
sól , kminek
Drożdże rozrobić w letniej wodzie, zagnieść z mąką i wodą na ciasto o gęstości
jak na kluski,formować obwarzanki, wrzucać do wrzącej osolonej wody i gdy tylko
wypłyną , wyjmować łyżką cedzakową, kłaść na blachę posypaną mąką i wstawiać do
gorącego piekarnika. Gdy się podrumienią smarować solą i kminkiem rozrobionymi
z wodą z dodatkiem odrobiny mąki i dopiec.
W moim domu lubiane, bo od pomysłu do gotowych obwarzanków nie mija chyba pół
godziny a pachną pięknie i są pyszne smarowane jeszcze ciepłe masłem. Dla
siebie robię z czarnuszką bo jeszcze bardziej ją lubię .

a to drugi przepis - niestety to musi wyrastać itp:
1/2 kg mąka
1 łyżka tłuszczu
1/4 szkl. mleko/ może być zsiadłe/
3 dkg drożdże
2 jaja lub 2-3 białka
sól, czarnuszka lub mak
robimy normalnie- rozczyn z drożdzy- do ciepła, jak podrosną dodać resztę
składników, mleka tyle aby można było wyrobić ręką.I pozostawić do wyrośnięcia.
Na wysypanej mąką stolnicy toczyć z ciasta wałeczki ok. 20 cm,zrobić kólko,
zostawiając jeden koniec dłuższy, którym owijamy kółko. Znowu zostawiamy do
wyrośniecia, po czym wrzucamy do gorącej wody, a kiedy wypłyną wyjmować i
układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posypać makiem lub czrnuszką i piec
na rumiano w gorącym piekarniku.
W tym czasie moje obwarzanki już są zjedzone i zapomniane.


Obwarzanki z ziarnami fenkulu
linn_linn 28.11.2004 15:37

1 kg maki pszennej
30 g soli / wg smaku /
1 szklanka oliwy z oliwek extravergine
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 lyzki nasion fenkulu
woda
- zrobić ciasto z maki, wina / lekko podgrzanego /, oliwy, soli i nasion
fenkulu / ciasto musi być elastyczne i dokładnie wyrobione /
- przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłym miejscu
- z ciasta formować ruloniki o średnicy 1 cm / długość wg uznania /, zamknąć je
w okrąg dociskając w miejsce złączenia
- zagotować wodę z 1 lyzka soli
- zanurzać “taralli” / obwarzanki /, a kiedy wypłyną, wyjąć je lyzka cedzakowa
- osuszyć je na ściereczce przez kilka minut, natłuścić formę do pieczenia,
ułożyć na niej obwarzanki
- piec w piekarniku, rozgrzanym wcześniej do 200° C, przez 15 minut /
temperatura i czas zależą od piekarnika /
Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: Poszukuję przepisu na pyszne, sprawdzone ciasto
Podam Ci moje sprawdzone przepisy na przepyszne ciasta - na takie mniej
pracochłonne - i serniczek, który jest przepyszny i tylko wygląda na trudny do
zrobienia. Ale jak robisz szarlotkę królewską to i z nim sobie poradzisz bez
problemu.

Ciasto na maślance:
1 szklanka cukru, 3 1/3 szklanki mąki tortowej, 1 1/4 szklanki maślanki, 3/4
szklanki oliwy, 3 jajka, cukier waniliowy, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki wlać po kolei do miski. Dobrze wymieszać (ja to robię
mikserem). Wyłożyć na blaszkę i upiec. Można do niego zrobić kruszonkę i
wysypać na wierzch, albo położyć dowolne owoce. Ciasto mimo że jest na proszku
to wygląda i smakuje jak drożdżówka.


Ciasto z budyniem i jabłkami:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 żółtka i 1 jajko,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Z wymienionych składników zrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną z
nich wyłożyć na blaszkę. Na ciasto poukładać jabłka obrane i pokrojone w
ósemki - dosyć dokładnie, jedno przy drugim (około 1 kg).
Potem musisz ugotować budyń z 1 litra mleka i 3 budyni waniliowych lub
śmietankowych. Ugotowany gorący budyń wylewasz na jabłka, ładnie wyrównujesz i
na to kładziesz rozwałkowaną drugą część ciasta. Wkładasz do piekarnika i
pieczesz do lekkiego zrumienienia. Jak ci się porwie przy przekładaniu to się
nie przejmuj, dziury połataj - cukier puder na wierzchu wszystko pozakrywa.
Uwaga jest jedna - ciasto to można jeść i kroić dopiero jak dobrze ostygnie -
budyń musi się ściąć.

A teraz sernik ::::
Ciasto: 2 szklanki mąki, jedno żółtko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dkg
margaryny, 1 szklanka cukru, 1 jajko, 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Z tych składników zagniatasz ciasto i wykładasz je na blachę (wysmarowana
tłuszczem). Ja zawsze tego ciasta robię więcej i zamrażam sobie porcje. Mniej
roboty potem.

Masa serowa:
Kilogram sera (musi być taki kupowany w marketach - trzykrotnie mielony, albo
śmietankowy w kostkach - nie wiem dlaczego ale z innego jest niedobry),
szklanka cukru, pół szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe albo
śmietankowe, 2 jajka, 4 żółtka, aromat waniliowy albo śmietankowy.
Jajka i żółtka ubijasz z cukrem, potem dodajesz olej, ser, budynie, aromat a na
koniec mleko - i tu już musisz delikatnie mieszać bo masa jest bardzo rzadka i
pryskać może po ścianach. Gotową masę wylewasz na ciasto i wstawiasz do
piekarnika na 40 minut!!

Piana:
4 białka, 3/4 szklanki cukru, około 15 dkg wiórków kokosowych.
Ubijasz białka, dodajesz cukier i do tej masy bezowej na koniec wiórki
kokosowe.
Po 40 minutach wyjmujesz ciasto z piekarnika, na wierzchu rozsmarowujesz masę
wiórkową i wstawiasz do piekarnika jeszcze na 20 minut. Najlepiej na wyższą
półkę, żeby się ładnie zrumieniły. Przepyszny jest !!!!




Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku



Temat: jakie ciasto najbardziej lubicie?
Gość portalu: puchatek napisał(a):

> no własnie jakie,
> ja szarlotkę,
> ale już mi się trochę znudziła,
> zrobiłąbym coś innego, ale co?
> pozdr

Podsyłam Ci moje ulubione przepisy. Szybkie, pyszne (nawet sernik, choć wydaje
się skomplikowany).

Ciasto na maślance:
1 szklanka cukru, 3 1/3 szklanki mąki tortowej, 1 1/4 szklanki maślanki, 3/4
szklanki oliwy, 3 jajka, cukier waniliowy, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki wlać po kolei do miski. Dobrze wymieszać (ja to robię
mikserem). Wyłożyć na blaszkę i upiec. Można do niego zrobić kruszonkę i
wysypać na wierzch, albo położyć dowolne owoce. Ciasto mimo że jest na proszku
to wygląda i smakuje jak drożdżówka.


Ciasto z budyniem i jabłkami:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 żółtka i 1 jajko,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Z wymienionych składników zrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną z
nich wyłożyć na blaszkę. Na ciasto poukładać jabłka obrane i pokrojone w
ósemki - dosyć dokładnie, jedno przy drugim (około 1 kg).
Potem musisz ugotować budyń z 1 litra mleka i 3 budyni waniliowych lub
śmietankowych. Ugotowany gorący budyń wylewasz na jabłka, ładnie wyrównujesz i
na to kładziesz rozwałkowaną drugą część ciasta. Wkładasz do piekarnika i
pieczesz do lekkiego zrumienienia. Jak ci się porwie przy przekładaniu to się
nie przejmuj, dziury połataj - cukier puder na wierzchu wszystko pozakrywa.
Uwaga jest jedna - ciasto to można jeść i kroić dopiero jak dobrze ostygnie -
budyń musi się ściąć.

A teraz sernik ::::
Ciasto: 2 szklanki mąki, jedno żółtko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dkg
margaryny, 1 szklanka cukru, 1 jajko, 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Z tych składników zagniatasz ciasto i wykładasz je na blachę (wysmarowana
tłuszczem). Ja zawsze tego ciasta robię więcej i zamrażam sobie porcje. Mniej
roboty potem.

Masa serowa:
Kilogram sera (musi być taki kupowany w marketach - trzykrotnie mielony, albo
śmietankowy w kostkach - nie wiem dlaczego ale z innego jest niedobry),
szklanka cukru, pół szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe albo
śmietankowe, 2 jajka, 4 żółtka, aromat waniliowy albo śmietankowy.
Jajka i żółtka ubijasz z cukrem, potem dodajesz olej, ser, budynie, aromat a na
koniec mleko - i tu już musisz delikatnie mieszać bo masa jest bardzo rzadka i
pryskać może po ścianach. Gotową masę wylewasz na ciasto i wstawiasz do
piekarnika na 40 minut!!

Piana:
4 białka, 3/4 szklanki cukru, około 15 dkg wiórków kokosowych.
Ubijasz białka, dodajesz cukier i do tej masy bezowej na koniec wiórki
kokosowe.
Po 40 minutach wyjmujesz ciasto z piekarnika, na wierzchu rozsmarowujesz masę
wiórkową i wstawiasz do piekarnika jeszcze na 20 minut. Najlepiej na wyższą
półkę, żeby się ładnie zrumieniły. Przepyszny jest !!!!



Przeglądaj więcej wypowiedzi z wątku




Strona 2 z 2 • Zostało znalezionych 230 wypowiedzi • 1, 2